hye stalker, pergi main jauh-ii. muak aku tengok muka type BUSYB0DY macam hang, khidmat hang tak diperlukan disini wahai stalker.sekian terima kaseyhh *gaya m.nasir*

Sunday, 8 December 2013

cara jawab "kirim salam"







97% muslim yang saya jumpa bila disebut:

"Wei, Ina kirim salam."

Akan dijawab.

"iya ke?WA'ALAIKUMUSSALAM."

Ok...

Nmpk mcm tak da masalah kan?

Tertanya2 kan apa masalahnya kan?

Ya. Memang ada masalah...
=.="

Sebenarnya,jelas di dalam hadis nabi saw,nabi mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen(org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussalam' tapi.....

" wa'alaika wa'alaihissalam "

Sebab apa?

Nur suruh Manal kirim salam kat Ina.

Ina jwb " wa'alaikumussalam "

Sdgkan:-

Wa'alaikumussalam= selamat sejahtera ke atas KAMU

jadi salam Nur kpd Ina tak terjawab kan?sbb Ina doakan salam tu kepada MANAL SEDANGKAN MANAL TU ORANG TENGAH..

Manakala:-

Wa'alaika wa'alaihissalam= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.

Maka salamnya terjawab....
Indahnya Islam...

Note: hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..jadi kalau salah jwab,bermakna MASIH BELUM JAWAB (^_^)

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Merapu Merapat ALIA ! Like Kalau Suka ! Sayang k0runx ! ♥

No comments:

Post a Comment